World Cleanup Day -siivoustalkoopäivä

World Cleanup Day 2018 eli Maailman Siivouspäivä, on kansainvälinen, maailmanlaajuinen yhden päivän kestävä ympäristön siivoustempaus – siis siivoustalkoopäivä.

WCD-tapahtumia on järjestetty jo kymmenen vuoden ajan, vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2018 myös Suomeen on perustettu oma projektiryhmä kansallisen tapahtuman järjestämiseksi. Tavoittelemme vuodelle 2018 Suomessa 275 000:n osallistujan joukkoa!

Siivouspäivän aikana vapaaehtoiset siivoavat talkooperiaatteella ympäristöä roskista ja jätteistä. Tapahtuman tarkoitus on tuoda esille vakavia aiheita, kuten roskasokeutta: globaalia jäteongelmaa, paikallista roskaantumista, ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen ylikuluttamista.

World Cleanup Day pähkinänkuoressa: 

 • Maailmanlaajuinen ympäristön siivouspäivä: roskat ja jätteet
 • Historian laajin vapaaehtoistapahtuma
 • Kymmenen vuoden valmisteleva työ
 • Tavoitteena aktivoida 150 maata ja 5 prosenttia väestöstä
 • Kymmeniämiljoonia osallistujia
 • Teemoja: roskasokeus ja ilmastotalkoot
 • Kansainvälinen projektiverkosto
 • YK:n tukema ympäristöhanke (UNEP)
 • Suomen tavoite 2018: 275 000 osallistujaa
 • Suomessa tukijoiksi kutsutaan lukuisia tunnettuja julkisuuden henkilöitä
 • Verkossa: www.worldcleanupday.fi
 • Facebook: World Cleanup Day – Finland

 

Tavoitteena olla historian suurin ympäristökansanliike

15. päivänä syyskuuta 2018 toteutettava projekti tarkoittaa, että ns. vihreä aalto pyyhkäisee maapallon ympäri, aloittaen klo 10 Uudesta Seelannista ja päättyen illalla Hawaijin päivämäärärajalle. Kampanjaan osallistuu yli 150 maata. Näissä jokaisessa on oma työryhmänsä toteuttamassa kansallista tapahtumaa. Tavoitteena on saada viisi prosenttia maan väestöstä mukaan talkoisiin; se on hyvä tavoite, sillä “rima on tarpeeksi korkealla” ja kunnianhimoinen tapahtuma ei jää keneltäkään huomaamatta. Samalla tavoite on silti realistinen ja saavutettavissa oleva. Pyrimme saamaan yhteen riittävän ihmismassan, joka saa aikaan pysyvän ajattelutavan, ja toiminnan muutoksen – ei vain yhtenä päivänä vuodessa.

Change is possible – especially, when we join together.

Miljoonia osallistujia, tonneittain jätteitä

Vuodesta 2008 lähtien tapahtumia on järjestetty 120 maassa, osassa jopa useamman kerran. Osallistujia on ollut lähes 20 miljoonaa. Tempausten tuloksena julkinen roskaaminen on vähentynyt. Esimerkkinä mainittakoon, että kahden miljoonan asukkaan Sloveniassa järjestettiin siivouspäivä vuonna 2012 ja päivän aikana 289 000 vapaaehtoista, eli 14 % kansalaisista, keräsivät 3000 tonnia jätettä yli 7000 eri kohteesta: luonnosta, kylistä ja kaupungeista, teiden varsilta ja laittomilta kaatopaikoilta.

 

Kansalaisten oma siivoustalkoopäivä

Ensisijainen huomion kohde on luontoon kuulumattomat roskat ja jätteet. Tarkoitus ei ole ”lähteä merta edemmäs”, vaan jokainen voi osallistua siellä, missä sattuu olemaan. Maailman Siivouspäivään osallistuminen on helppoa. Vapaaehtoiset kansalaiset pääsevät nyt itse luomaan ja toteuttamaan oman siivoustempauksen. Koulut, kodit, työpaikat, kerhot ja yhdistykset, kaveriporukat, asukasyhdistykset tai naapurit – tässä on tapahtuma, johon osallistuminen on helppoa ja josta saa hyvän mielen! Oman tapahtuman voi luoda kuka tahansa projektin nettisivuilla.

Yksinkertaisimmillaan kaveriporukan kanssa tehty plogging-lenkki – siis hölkätessä poimitaan roskat lenkkipolun varrelta – on oiva esimerkki hyvästä tempauksesta Maailman Siivouspäivänä, kertoo projektipäällikkö Simo Koskinen.

Sosiaalinen media toimii mahtavana työkaluna: omaa panostaan voi tuoda esille sosiaalisessa mediassa, ja lisäksi voi haastaa tuttavapiiriään mukaan siivoamaan omassa lähiympäristössään. Maailman Siivouspäivä eroaa muista hankkeista juuri siksi, että tapahtuma on maailmanlaajuinen, ja yhteinen ajankohta takaa sen, että kukaan ei jää yksin taistelemaan muutoksen puolesta. Sosiaalinen yhdessä tekeminen ja hauskan pitäminen onkin keskeisessä asemassa tämän tempauksen onnistumisessa. Tarkoitus on tuoda ihmisiä yhteen, yhteisen ongelman äärelle. Ongelmia ratkaistaan konkreettisesti ja omin käsin – roska, jätekasa ja jätesäkki kerrallaan! My generation tarkoittaa, että me olemme ensimmäinen sukupolvi, joka huomaa ilmastonmuutoksen vaikutukset, ja samalla viimeinen, joka voi tehdä jotain asialle:

Miksi Maailman Siivouspäivä? Jos ei me, niin kuka? Jos ei nyt, niin milloin?

Mitä on roskasokeus?

Yksi keskeinen käsite, jota projekti pyrkii tuomaan esille, on roskasokeus (eng. trashblindness). Roskasokeus tarkoittaa, että me kuluttajat emme huomaa, miten paljon jätettä tuotamme ja miten meidän kulutustottumuksemme vaikuttavat ympäristöömme. Tämä on erittäin tärkeä ja ajankohtainen aihe, sillä viime aikoina on keskeiseksi puheenaiheeksi noussut valtamerten roskaantuminen – muovin kulkeutuminen kuluttajan käsistä luonnon tuhoksi mm. valtamerten jättiläismäisiin jätepyörteisiin.

 

Ilmastotalkoot

Maailman Siivouspäivästä on puhuttu myös ilmastotalkoina, sillä sen vaikutukset ulottuvat syvälle yhteiskunnan rakenteisiin. Tarkoituksena onkin tarjota ihmisille helppo tapa olla mukana taistelemassa ilmastonmuutosta vastaan. Ihmiskunnan ympäristölle aiheuttama kuormitus on kasvanut vuosi vuodelta.

– Yksilötasolla ilmastonmuutos ja globaali jäteongelma saattavat tuntua ylivoimaisilta haasteilta. Se onkin yksi syy, miksi Maailman Siivouspäivä toteutetaan. Haluamme tarjota ihmisille helpon tavan tarttua ongelmaan käytännössä! Siivoamalla omaa ympäristöään saa näkyvää tulosta aikaiseksi, ja voi näyttää hyvää esimerkkiä omalla toiminnallaan. Emme jää odottamaan että “joku muu” ratkaisee ongelman, vaan tartumme itse toimeen, projektipäällikkö Koskinen kertoo.

 

Järjestäjät ja tukijat

 • Let’s Do It! Foundation on tapahtuman pääorganisaattori. Se on Virossa vuonna 2008 perustettu ja rekisteröity yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon säätiö.
 • Vuonna 2018 World Cleanup Day eli Maailman Siivouspäivä on osa satavuotisen Viron itsenäisyysjuhlien ohjelmaa. Kampanjan tukijana toimivat Viron presidentti Kersti Kaljulaid ja hänen edeltäjänsä Toomas Hendrik Ilves.
 • World Cleanup Day on YK:n ympäristöohjelman (UNEP) tukema kansainvälinen projekti, jossa toteutetaan kansalaistoimintana YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.
 • Kansainvälinen nuorkauppakamari (JCI – Junior Chamber International) on tapahtuman maailmanlaajuinen yhteistyökumppani.
 • Yrityksistä ovat mukana olleet mm. Tallink, Fazer, Neste, Microsoft, Telia, Skype, IBM, Pwc, Hyundai.
 • Ympäristöjärjestöistä mukana mm. seuraavat: WasteAid UK, Plastic Pollution Coalition, Zero Waste Europe, Sierra Club (USA), Sustainable Seas Trust (SST) ja monet muut.
 • Tapahtuman suojelijoiksi ja tukijoiksi on kutsuttu mukaan lukuisia tunnettuja suomalaisia julkisuuden henkilöitä, jotka ovat tulossa mukaan haasteeseen.
 • Lisätietoja hankkeen kumppanuuksista on osoitteesta: www.worldcleanupday.org/partner/

 

Yhteyshenkilö, lisätiedot & mediakontaktit:

Päivi Sievänen
projektipäällikkö, World Cleanup Day – Lahti
puh. 050 517 2804
paivi.sievanen@finncont.com

Kansainvälinen verkkosivusto: https://www.worldcleanupday.org
Facebook: https://www.facebook.com/worldcleanupday2018/
Lahden siivouspäivän tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1829574317110059/